In this article we share 99 Names of Allah in Gujarati with meaning in English.I hope this is very helpful for you.so stay with us.
According to the Islamic tradition, 99 names of Allah (Asma ul Husna) have been revealed in different surahs by the Creator (Allah) in the Qur’an.
The Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said, “Allaah has ninety-nine names, one hundred less than one; And whoever memorizes all these from the heart will enter Paradise. ”-(Sahih Bukhari, Volume 9, Book 93, Hadith 489)
“Memorized from the heart” means what is narrated in the hadith,
1) Memorize them
2) Understand the meaning
3) To work according to the meaning.
For example, if a person knows that he (Allah) is one, he will not associate anything else with Him. etc.
99 Names of Allah in Gujarati Translation
SL | Arabic | Transliteration | Transliteration in Gujrati | Meaning in English | Meaning in Gujrati |
1 | الرَّحْمَنُ | Ar-Rahman | અર-રહમાન | The All Merciful | સર્વ દયાળુ |
2 | ٱلْرَّحِيْمُ | Ar-Rahim | અર-રહીમ | The All Beneficient, The Bestower of Mercy | બધા ફાયદાકારક |
3 | ٱلْمَلِكُ | Al-Malik | અલ-માલિક | The Absolute Ruler,The King | રાજા |
4 | ٱلْقُدُّوسُ | Al-Quddus | અલ-કુદ્દુસ | The Pure One | ધ પ્યોર વન |
5 | ٱلْسَّلَامُ | As-Salam | અસ-સલામ | The Source of Peace | શાંતિનો સ્ત્રોત |
6 | ٱلْمُؤْمِنُ | Al-Mumin | અલ-મુમીન | The Inspirer of Faith | વિશ્વાસના પ્રેરક |
7 | ٱلْمُهَيْمِنُ | Al-Muhaymin | અલ-મુહય્મિન | The Guardian,The Overseer | ધ ગાર્ડિયન |
8 | ٱلْعَزِيزُ | Al-Aziz | અલ-અઝીઝ | The Victorious | વિજયી |
9 | ٱلْجَبَّارُ | Al-Jabbar | અલ-જબ્બાર | The Compeller,The Restorer | ફરજ પાડનાર |
10 | ٱلْمُتَكَبِّرُ | Al-Mutakabbir | અલ મુ-ત-કબીર | The Greatest, The Majestic | મેજેસ્ટીક |
11 | ٱلْخَالِقُ | Al-Khaliq | અલ-ખાલિક | The Creator,The Maker | સર્જક |
12 | ٱلْبَارِئُ | Al-Baari | અલ-બારી | The Maker of Order | ઓર્ડર ઓફ મેકર |
13 | ٱلْمُصَوِّرُ | Al-Musawwir | અલ-મુસવ્વિર | The Shaper of Beauty | ધ શેપર ઓફ બ્યુટી |
14 | ٱلْغَفَّارُ | Al-Ghaffar | અલ-ગફ્ફાર | The Forgiving | આ ક્ષમાશીલ |
15 | ٱلْقَهَّارُ | Al-Qahhar | અલ-કહહાર | The Subduer,The Ever-Dominating | સબડ્યુઅર |
16 | ٱلْوَهَّابُ | Al-Wahhab | અલ-વહાબ | The Giver of All | બધાનો આપનાર |
17 | الرَّزَّاقُ | Ar-Razzaq | અર-રઝ્ઝાક | The Sustainer | ધ સસ્ટેનર |
18 | ٱلْفَتَّاحُ | Al-Fattah | અલ-ફત્તાહ | The Opener,The Judge | ન્યાયાધીશ |
19 | ٱلْعَلِيمُ | Al-Alim | અલ-અલીમ | The Knower of All,The Omniscient | સર્વજ્ઞ |
20 | ٱلْقَابِضُ | Al-Qabid | અલ-કાબીદ | The Constrictor | કન્સ્ટ્રક્ટર |
21 | ٱلْبَاسِطُ | Al-Basit | અલ-બાસિત | The Reliever | રાહત આપનાર |
22 | ٱلْخَافِضُ | Al-Khafidh | અલ-ખાફિઝ | The Abaser | એબેસર |
23 | ٱلْرَّافِعُ | Ar-Rafi | અર-રાફી | The Exalter | ધ એક્સલ્ટર |
24 | ٱلْمُعِزُّ | Al-Muizz | અલ-મૂઈઝ્ઝ | The Bestower of Honors | સન્માન આપનાર |
25 | ٱلْمُذِلُّ | Al-Mudhill | અલ-મુઝીલ | The Humiliator | અપમાનકર્તા |
26 | ٱلْسَّمِيعُ | As-Sami | અસ-સામી | The Hearer of All | બધાના સાંભળનાર |
27 | ٱلْبَصِيرُ | Al-Basir | અલ-બસીર | The Seer of All | બધાનો દ્રષ્ટા |
28 | ٱلْحَكَمُ | Al-Hakam | અલ-હકમ | The Judge | ન્યાયાધીશ |
29 | ٱلْعَدْلُ | Al-Adl | અલ-અદ્દલ | The Just | આ જસ્ટ |
30 | ٱلْلَّطِيفُ | Al-Latif | અલ-લતીફ | The Subtle One | સૂક્ષ્મ એક |
31 | ٱلْخَبِيرُ | Al-Khabir | અલ-ખબીર | The Forebearing | આ ફોરબેરિંગ |
32 | ٱلْحَلِيمُ | Al-Halim | અલ-હલીમ | The Magnificent | ધ મેગ્નિફિસિયન્ટ |
33 | ٱلْعَظِيمُ | Al-Azim | અલ-અઝીમ | The Forgiver and Hider of Faults | ભૂલોને માફ કરનાર અને છુપાવનાર |
34 | ٱلْغَفُورُ | Al-Ghafur | અલ-ગફુર | THE ACKNOWLEDGING ONE | સ્વીકૃત એક |
35 | ٱلْشَّكُورُ | ASH-SHAKOOR | અશ-શકૂર | THE MOST HIGH | સૌથી વધુ |
36 | ٱلْعَلِيُّ | Al- Aliyy | અલ-અલી | The Greatest | સૌથી મહાન |
37 | ٱلْكَبِيرُ | All- Kabir | અલ-કબીર | The Preserver | સાચવનાર |
38 | ٱلْحَفِيظُ | Al-Hafiz | અલ-હાફિઝ | The Nourisher | આ પોષક |
39 | ٱلْمُقِيتُ | Al-Muqit | અલ-મુકિત | The Sustainer | ધ સસ્ટેનર |
40 | ٱلْحَسِيبُ | Al-Hasib | અલ-હસીબ | The Reckoner | ધ રેકનર |
41 | ٱلْجَلِيلُ | Al - Jaleel | અલ-જલિલ | The Mighty | ધ માઇટી |
42 | ٱلْكَرِيمُ | Al - Kareem | અલ-કરીમ | The Generous | સૌથી ઉદાર |
43 | ٱلْرَّقِيبُ | Al - Raqeeb | અર-રકીબ | The Watchful One | સાવધાન એક |
44 | ٱلْمُجِيبُ | Al-Mujib | અલ-મુજિબ | The Responder to Prayer | પ્રાર્થનાનો પ્રતિસાદ આપનાર |
45 | ٱلْوَاسِعُ | Al-Wasi | અલ-વાસી | The All-Comprehending | ધ ઓલ કોમ્પ્રીહેન્ડીંગ |
46 | ٱلْحَكِيمُ | Al-Hakim | અલ-હકીમ | The Perfectly Wise | ધ પરફેક્ટલી વાઈસ |
47 | ٱلْوَدُودُ | Al-Wadud | અલ-વદુદ | The Loving One | ધ લવિંગ વન |
48 | ٱلْمَجِيدُ | Al-Majíd | અલ-મજિદ | The Majestic One | ધ મેજેસ્ટીક વન |
49 | ٱلْبَاعِثُ | Al-Baith | અલ-બૈથ | The Resurrector | પુનરુત્થાન કરનાર |
50 | ٱلْشَّهِيدُ | Ash-Shahid | અશ-શાહિદ | The Witness | સાક્ષી |
51 | ٱلْحَقُّ | Al-Haqq | અલ-હક્ક | The Truth | સત્ય઼ |
52 | ٱلْوَكِيلُ | Al-Wakil | અલ-વકીલ | The Trustee | ટ્રસ્ટી |
53 | ٱلْقَوِيُّ | Al-Qawi | અલ-કવિય | The Possessor of All Strength | તમામ શક્તિનો માલિક |
54 | ٱلْمَتِينُ | Al-Matin | અલ-મતીન | The Forceful One | ધ ફોર્સફુલ વન |
55 | ٱلْوَلِيُّ | Al-Wali | અલ-વલી | The Governor | રાજ્યપાલ |
56 | ٱلْحَمِيدُ | Al-Hamid | અલ-હમિદ | The Praised One | ધ પ્રાઇઝ્ડ વન |
57 | ٱلْمُحْصِيُ | Al-Muhsi | અલ-મુહસી | The Appraiser | મૂલ્યાંકનકાર |
58 | ٱلْمُبْدِئُ | Al-Mubdi | અલ-મુબ્દી | The Originator | ધ ઓરિજિનેટર |
59 | ٱلْمُعِيدُ | Al-Muid | અલ-મુઈદ | The Restorer | પુનઃસ્થાપિત કરનાર |
60 | ٱلْمُحْيِى | Al-Muhyi | અલ-મુહયી | The Giver of Life | આ જીવન આપનાર |
61 | ٱلْمُمِيتُ | Al-Mumit | અલ-મુમીત | The Taker of Life | આ જીવન લેનાર |
62 | ٱلْحَىُّ | Al-Hayy | અલ-હ્ય્ય | The Ever Living One | ધ એવર લિવિંગ વન |
63 | ٱلْقَيُّومُ | Al-Qayyum | અલ-કય્યુમ | The Self-Existing One | સ્વયં અસ્તિત્વમાં છે |
64 | ٱلْوَاجِدُ | Al-Wajid | અલ-વાજિદ | The Finder | શોધક |
65 | ٱلْمَاجِدُ | Al-Majid | અલ-માજીદ | The Glorious | ધ ગ્લોરિયસ |
66 | ٱلْوَاحِدُ | Al-Wahid | અલ-વાહીદ | The Only One | માત્ર એક જ |
67 | ٱلْأَحَد | Al-Ahad | અલ-અહદ | The One | એક |
68 | ٱلْصَّمَدُ | As-Samad | અસ-સમદ | The Satisfier of All Needs | તમામ જરૂરિયાતો સંતોષનાર |
69 | ٱلْقَادِرُ | Al-Qadir | અલ-કાદીર | The All Powerful | આ બધા પાવરફુલ |
70 | ٱلْمُقْتَدِرُ | Al-Muqtadir | અલ-મુક્તદીર | The Creator of All Power | સર્વ શક્તિનો સર્જક |
71 | ٱلْمُقَدِّمُ | Al-Muqaddim | અલ-મુકાદ્દીમ | The Expediter | આ એક્સપીડિટર |
72 | ٱلْمُؤَخِّرُ | Al-Muakhkhir | અલ-મુઅખ્ખીર | The Delayer | આ વિલંબ |
73 | ٱلأَوَّلُ | Al-Awwal | અલ-અવ્વલ | The First | પહેલું |
74 | ٱلْآخِرُ | Al-Akhir | અલ-આખિર | The Last | જો છેલ્લા |
75 | ٱلْظَّاهِرُ | Az-Zahir | અઝ-ઝાહીર | The Manifest One | મેનિફેસ્ટ વન |
76 | ٱلْبَاطِنُ | Al-Batin | અલ-બાતીન | The Hidden One | આ છુપાયેલ એક |
77 | ٱلْوَالِي | Al-Walí | અલ-વાલી | The Protecting Friend | ધ પ્રોટેકટીંગ ફ્રેન્ડ |
78 | ٱلْمُتَعَالِي | Al-Mutaali | અલ-મુ-ત-આલી | The Supreme One | સર્વોચ્ચ એક |
79 | ٱلْبَرُّ | Al-Barr | અલ-બર્ર | The Doer of Good | સારાનો કર્તા |
80 | ٱلْتَّوَّابُ | At-Tawwab | અત-તવ્વાબ | The Guide to Repentance | પસ્તાવો માટે માર્ગદર્શિકા |
81 | ٱلْمُنْتَقِمُ | Al-Muntaqim | અલ-મુન્તકિમ | The Avenger | ધ એવેન્જર |
82 | ٱلْعَفُوُّ | Al-Afu | અલ-અફુવ્વ | The Forgiver | માફ કરનાર |
83 | ٱلْرَّؤُفُ | Ar-Rauf | અર-રઉફ | The Clement | ક્લેમેન્ટ |
84 | مَالِكُ الْمُلْكِ | Malik al-Mulk | માલિક-ઉલ-મુલ્ક | The Owner of All | આ બધાનો માલિક |
85 | ذُو ٱلْجَلَالِ وَٱلْإِكْرَامُ | Dhul-Jalali Wal-Ikram | જુલ-જલાલી-વલ-ઈકરામ | The Lord of Majesty and Bounty | મેજેસ્ટી અને બાઉન્ટીનો ભગવાન |
86 | ٱلْمُقْسِطُ | Al-Muqsit | અલ-મુકસિત | The Equitable One | ધ ઇક્વિટેબલ વન |
87 | ٱلْجَامِعُ | Al-Jami | અલ-જામી | The Gatherer | ધ ગેધરર |
88 | ٱلْغَنيُّ | Al-Ghani | અલ-ગની | The Rich One | ધ રીચ વન |
89 | ٱلْمُغْنِيُّ | Al-Mughni | અલ-મુગની | The Enricher | ધ એનરિચર |
90 | ٱلْمَانِعُ | Al-Mani | અલ-માની | The Preventer of Harm | નુકસાન અટકાવનાર |
91 | ٱلْضَّارُ | Ad-Darr | અઝ્ઝાર | The Creator of The Harmful | ધ હાનિકારક ના સર્જક |
92 | ٱلْنَّافِعُ | An-Nafi | અન-નાફિ | The Creator of Good | સારાના સર્જક |
93 | ٱلْنُّورُ | An-Nur | અન-નૂર | The Light | આ પ્રકાશ |
94 | ٱلْهَادِي | Al-Hadi | અલ-હાદી | The Guide to Repentance | પસ્તાવો માટે માર્ગદર્શિકા |
95 | ٱلْبَدِيعُ | Al-Badi | અલ-બદીઅ | The Originator | ધ ઓરિજિનેટર |
96 | ٱلْبَاقِي | Al-Baqi | અલ-બાકી | The Everlasting One | એવરલાસ્ટિંગ વન |
97 | ٱلْوَارِثُ | Al-Warith | અલ-વારીશ | The Inheritor of All | બધાનો વારસો |
98 | ٱلْرَّشِيدُ | Ar-Rashid | અર-રાશિદ | The Righteous Teacher | પ્રામાણિક શિક્ષક |
99 | ٱلْصَّبُورُ | As-Sabur | અસ-સબુર | The Patient One | સૌથી વધુ દર્દી |
Support US
Also you can read another language in Meaning of 99 Names of Allah – Hindi , Urdu , Spanish , Tamil , Bangla , Malayalam
In the last point ,we are try to share 99 Names of Allah in Gujarati in accurately.If you find out any mistake,Please contact with us.